Rakennuskonealan näyttely-yhdistys ry

Historia

Ensimmäinen Keimolan moottoriradalla järjestetyistä MAXPO - näyttelystä keräsi väkeä kaikkialta Suomesta vuonna 1970.1960 – luvun lopulla havaitsivat silloiset kotimaiset rakennuskoneiden valmistajat ja maahantuojat sen tosiasian, että maassamme ei ollut mitään instanssia tai järjestöä, joka olisi järjestänyt tämän alan näyttely- tai kongressitoimintaa. Tämä epäkohta haluttiin poistaa ja tuolloin syntyi Maxpo – näyttelyjä toimeenpaneva Rakennuskonealan näyttely-yhdistys ry. Yhdistys on nyt toiminut 45 vuoden ajan ja tuona aikana on järjestetty kaikkiaan 17 MAXPO -näyttelyä. Yhdistyksen toimintaa johtaa johtokunta, joka samalla toimii MAXPO – näyttelyjen yhteydessä näyttelytoimikuntana. Yhdistyksessä on tällä hetkellä 36 jäsentä ja sen puheenjohtajana toimii Markku Lappalainen, joka on hoitanut virkaa vuodesta 2009 lähtien. 

Rakennuskonealan näyttely-yhdistyksen merkitystä ja arvostusta korostaa se, että yhdistyksen johtokunta on aina täyttynyt alalla tunnetuista johtajista. Yhdistyksen ensimmäisen tilinpäätöksen vuonna 1970 ovat allekirjoittaneet Olli Tapanainen Witraktor, Asko Ignatius Kone-Diesel, M. Tuomarila Machinery, Frans E. Virtanen KoneKesko, Mikko Vuorinen Lännen Tehtaat ja Raino Kinnunen RamiRent. Puheenjohtajina Olli Tapanaisen jälkeen ovat toimineet mm. Asko Ignatius, Raimo Reko, Eino Menlös, Markku Kajan, Seppo Hakku, Heikki Rantala, Kari Veijalainen, Jorma Mattinen ja nyt virkaa hoitava Markku Lappalainen.

MAXPO – näyttelyt on toteutettu siten, että näyttely-yhdistys toimii toimeksiantajana ja Suomen Messut hoitavat itse messujen rakentamisen, paikkojen vuokrauksen, näytteilleasettajapalvelut ym. Ensimmäinen MAXPO järjestettiin 1970 syksyllä Wihuri Yhtymä Oy:n omistamalla Keimolan moottoriradalla. Jo heti ensimmäisestä näyttelystä alkaen MAXPOSTA huokui tekemisen meininki. Vaikka maasto-olosuhteet eivät olleet oikein mallikkaat, ei se messuamista haitannut. Väkeä saapui läheltä ja kaukaa ja vieraat tuntuivat olevan näkemäänsä ja kokemaansa tyytyväisiä. 
Myös seuraavat vuosina 1972 ja 1974 järjestetyt MAXPOT pidettiin Keimolassa. Siellä kuitenkin tuli tilanpuute vastaan ja niin yhdistys päätti siirtää messut Helsingin messukeskukseen Pasilaan, jossa siellä järjestetty ensimmäinen MAXPO näki päivänvalon 1980. Itse pidän juuri tätä messua yhtenä komeimmista ja suurimmista MAXPOISTA koskaan. Siinä näyttelyssä oli todella tunnelmaa. Ehkäpä juuri tämän ensimmäisen kerran hyvien kokemusten jälkeen myös 1984 ja 1987 MAXPOT pidettiin Messukeskuksessa. 
MAXPO 2003 aloitti kolmen MAXPO messun sarjan Sipoon Talmassa.1990 oli vuorossa jälleen uusi kokeilu ja nyt MAXPO pidettiin Espoossa Vermon raviradan paikoitusalueella. Sekään ei tuntunut oikein toimivan mutta kyllä sielläkin yksi MAXPO saatiin loppuun viedyksi.
1993 kokeiltiin pääkaupunkiseudulla KehäMAXPO – ajatusta, joka nykyään toteutuu hyvin esimerkiksi Mansen Mörinöillä ja Oulun Oikeilla Konepäivillä, joilla jokainen konekauppias pitää näyttelyn omissa tiloissaan. Tuolloin saatoimme olla hivenen aikaamme edellä tai sitten välimatkat pääkaupunkiseudulla ovat niin pitkiä, ettei tämä ajatus saanut jatkossa kannatusta vaan palasimme vanhaan käytäntöön. Sitten vierähtikin taas kolme vuotta ennen seuraavaa MAXPOA, joka aloitti kahden messun sarjan Helsingin Messukeskuksessa vuosina 1996 ja 2000. 
Seuraavat kolme MAXPOA vuosina 2003, 2005 ja 2007 pidettiin Sipoon Materiaalinottoalueella Talmassa. Paikka sijaitsi verraten lähellä Helsinkiä ja tarjosi kohtuulisen hyvät mahdollisuudet työnäytösten järjestämiseen. Haittapuolina olivat todella piinaavat liikenneruuhkat aamuin ja illoin sekä näyttelytilan loppuminen kesken. Tämä vuoksi aloimme jälleen etsiä uutta paikkaa messuamiselle.
Nyt olemme jo kolme kertaa järjestäneet MAXPON Hyvinkään lentokentällä joka soveltuu tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Liikenneyhteydet ovat hyvät kaikkiin ilmansuuntiin ja parkkipaikkoja riittää kaikille. Alue on saanut pelkkää positiivista palautetta messuvierailta. Olemme olleet täällä vuosina 2009, 2011 ja 2013. Ensi syyskuun 10. – 12. päivänä Hyvinkään lehtokentällä on jälleen MAXPO – näyttely. Tervetuloa käymään.  
Kannattaa myös harkita Näyttely-yhdistyksen jäseneksi ryhtymistä. Vuotuinen jäsenmaksu on vain 100 euroa ja liittymismaksu 400 euroa. Jäsenenä teillä on mahdollisuus vaikuttaa kaikkeen MAXPO – näyttelyihin liittyvään. Vaikuttamismahdollisuuksien lisäksi yhdistyksen jäsenille myönnetään merkittävä alennus näyttelypaikan vuokrasta. Tulkaa messuille, niin jutellaan lisää.

Teksti: Jorma Laurila
Kuvat: Messukeskus

MAXPO 2013 Hyvinkään lentokentällä, joka on osoittautunut erinomaiseksi tällaisen tapahtuman pitopaikaksi.


Jouko Pihlaja             +358 500 708787